ŞEHİR ŞEHİR TURİZMİN BAYRAM KARNESİ

Image

Kurban Bayramı tatili, Türkiye’nin dört bir yanında yoğunluk ve hareketlilik yarattı.  Antalya'dan Hatay'a, Kuşadası'ndan, Kapadokya'ya, Mardin'den Bodrum'a kadar Türk turizminin bayram karnesini sizin için derledik. 

  • Antalya sahillerinde bayram yoğunluğu

  • Çeşme'de sahiller doldu

  • Kurban Bayramı'nda kapıda vize uygulamasına yoğun ilgi

  • Mardin'e bayramda ziyaretçi akını

  • Kuşadası plajlarında 'bayram' yoğunluğu

  • Bodrum'da sahiller doldu

  • Kapadokya’da bayram tatili yoğunluğu

  • Bayramda havalar ısındı, Hataylılar sahilleri doldurdu

  • Kemer'de rezervasyonlar, Kurban Bayramı ile birlikte arttı

  • Mersin'de plajlar doldu

  • Eminönü ve Galata Köprüsü'ndeki bayram hareketliliği

  • İstanbul'da boş kalan yollar havadan görüntülendi

  • Ankara'da park ve mesire yerlerinde bayram hareketliliği

Antalya sahillerinde bayram yoğunluğu

Antalya, Kurban Bayramı'nın 2'nci gününde de yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Tatilciler, sabahın erken saatlerinden itibaren deniz, kum ve güneşin keyfini çıkardı.

Hava sıcaklığının 31, deniz suyu sıcaklığının 25 derece ölçüldüğü kentte, nem oranı ise yüzde 46 olarak kaydedildi. Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde yoğunluk dikkati çekti. Sahile gelenlerden kimileri şezlonglarında güneşlenirken, kimileri serinlemek için Akdeniz'in mavi sularında kulaç attı. Gölge alanlarda dinlenmeyi tercih edenler ise yanlarında getirdikleri örtü ve sandalyelerle ağaç altlarında vakit geçirdi.

Vatandaşlar sahilde su sporlarına yoğun ilgi gösterdi. Bayram tatilinin keyfini ise en çok çocuklar çıkardı. Aileleriyle birlikte sahile gelen çocuklar, denize girip, kumda oynayarak eğlenceli anlar yaşadı. Sahillerde güvenliğin sağlanması için ek önlemler alınırken cankurtaran ekipleri gün boyu görev başındaydı.

Kuşadası plajlarında 'bayram' yoğunluğu

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde Kurban Bayramı'nda plajlar dolup taştı.

Kurban Bayramı tatilinde Kuşadası sahilleri ile park ve bahçelerde yoğunluk yaşandı. Hava sıcaklığının 35, deniz suyu sıcaklığının 28 dereceye ulaştığı ilçede, yerli ve yabancı turistler güneşli havayı fırsat bilip, sahillere koştu. Kadınlar Denizi Plajı, sahil siteleri ve şehir merkezindeki halk plajlarına gelen tatilciler güneşlenip, denize girdi. Su sporu da yapan tatilciler hem denizin hem de güneşin keyfini çıkardı.

Kurban Bayramı'nda kapıda vize uygulamasına yoğun ilgi

Yunanistan'ın Midilli, Samos, Sakız, Kos, Rodos adaları için uygulanan kapıda vize, Kurban Bayramı tatilini Yunan adalarında geçirmek isteyen vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Seferler arasında özellikle Çeşme-Sakız Adası turu yoğun ilgi gördü. Tur şirketinde operasyon yöneticisi Celal Akagün, "Bayramın ilk günü Çeşme-Sakız Adası turu ile 3 bin kişi karşıya geçti. Bugün 2 bin 500 kişilik bir yolcu grubu var. Kapıda vize uygulaması ile turlara ilgi geçen sene bayramda çok fazlaydı bu yıl da yoğun ilgi sürüyor" dedi.

Yunanistan'ın Midilli, Samos, Sakız, Kos, Rodos adaları için uygulanan kapıda vize, Kurban Bayramı tatilinde yoğun talep aldı. Özellikle seferler arasında Çeşme-Sakız Adası turu yoğun ilgi gördü. Geçen yıla göre bu bayramda talepte yüzde 25 oranında bir artış yaşandığı belirtildi. Kurban Bayramı'nın ikinci günü tura çıkmak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Kimileri 7 gün boyunca adada olmayı tercih ederken kimleri de 2 gece 3 günlük tatil paketlerini tercih etti.

Adaları ziyaret etmek isteyen vatandaşlar kapıda vize ücreti için 80 avro, gidiş dönüş bileti için 50 avro öderken 710 TL ise harç ücreti veriyor. Tur şirketinde operasyon yöneticisi Celal Akagün, "Bayramın ilk günü Çeşme-Sakız Adası turu ile 3 bin kişi karşıya geçti. Bugün 2 bin 500 kişilik bir yolcu grubu var. Kapıda vize uygulaması ile turlara ilgi geçen sene bayramda çok fazlaydı bu yıl da yoğun ilgi sürüyor. Bu hafta bayram tatili nedeniyle yoğunluk daha fazla. Talebin yaz sezonu boyunca devam edeceğini düşünüyoruz. Geçen yıla göre taleplerin yüzde 20-25 arttığını söyleyebiliriz" dedi.

'EN KOLAY PROSEDÜR SAKIZ ADASI'NA AİT'

Akagün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konsolosluktan vize alırken, evrak prosedürü daha uzun sürüyor. Bu nedenle vatandaşlar kapıda vizeyi tercih ediyor. Ayrıca her adanın evrak prosedürü farklılık gösteriyor. Ancak en kolay prosedür Sakız Adası'na ait. Bu nedenle Sakız Adası'na daha çok yoğunluk var. Sakız Adası için pasaport fotokopisi, başvuru formu, biyometrik fotoğraf, feribot bileti yeterli. Bu evrakları 1 hafta öncesinden teslim edildiğinde tamamlanmış oluyor. Toplam maliyeti ise yaklaşık 130-140 avro arasında tutuyor."

'KAPIDA VİZE İLE EVRAK İŞLERİMİZİ KOLAYLAŞTIRDIK'

İstanbul'dan kapıda vize uygulaması ile Sakız Adası'na gitmek için gelen Özge Güler (40) ise "Sakız Adası'na ilk kez gideceğim. Merak ettiğim bir yer ayrıca kapıda vize ile çok daha az evrakla işlerimizi kolaylaştırdık. Eğer beğenirsek daha sonra tekrar ziyaret edebiliriz. Şu an fiyatlar da uygun. Bayram tatilimizi orada geçirmek istedik" dedi.

İzmir'de yaşayan ve Sakız Adası'na gitmek için Çeşme'ye gelen Mustafa Toptan (32) da "Bu Sakız Adası'na 3'üncü ziyaretim olacak. Daha önce de Yunan adalarını ziyaret ettim. Daha ekonomik olduğunu düşündüğüm için de tercih ediyorum. Kapıda vize uygulamasından önce Schengen vizesi ile gitmiştim ancak şimdi kapıda vize daha kolay. Evrakları gönderip, işlemlerimizi tamamladık" diye konuştu.

Mardin'e bayramda ziyaretçi akını

Mardin, Kurban Bayramı’nda yerli ve yabancı turistlerle doldu. Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Gürgör, turist yoğunluğundan memnun olduklarını ifade ederek, “Günübirlik gelen misafirlerimiz çok, otellerimiz tamamen dolu. Yer bulamayan misafirlerimiz yakın yerlerde konaklayıp kenti gezmeye geliyorlar” dedi.

Farklı din, dil ve kültürden insanların hoşgörü içerisinde kardeşçe yaşadığı tarihi ve tescilli yapılarıyla ilgi gören Mardin, yılın her döneminde olduğu gibi Kurban Bayramı tatilinde de turistlerin tercihi oldu. Kente gelen yerli ve yabancı turistler camilere, medreselere, kiliselere yoğun ilgi gösterdi. Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Dara Antik Kenti'nde kimi zaman uzun kuyruklar oluştu. Kentte 22 bin yatak kapasiteli otellerde doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. MARTOD Başkanı Özgür Gürgör, turist yoğunluğundan memnun olduklarını ifade ederek, “Gelen misafirlerimiz Mardin’i çok beğendi. Her gelen kendinden bir parça hissetti. Mardin dillerin ve dinlerin şehridir. Şu an çarşıda çok rahat şekilde 4-5 farklı dili duyabiliyorsunuz. Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Süryanice gibi. Kurban Bayramı, Mardin’de çok yoğun geçiyor. Günübirlik gelen misafirlerimiz çok, otellerimiz tamamen dolu. Yer bulamayan misafirlerimiz yakın yerlerde konaklayıp kenti gezmeye geliyorlar. Bizler de onlara en iyi hizmeti verebilmek için çalışıyoruz” dedi.

‘MARDİN’E HAYRAN KALDIK, ADETA BÜYÜLÜYOR’

İstanbul’dan gelerek Dara Antik Kenti’ni gezen Serpil Demirci, Mardin’e hayran kaldıklarını belirterek, “Mardin, birkaç saatte gezilecek ve görülecek bir yer değil. Ülkemizin doğusu ayrı batısı ayrı güzel. Buraya geniş zaman ayırmak lazım, ben bunu fark ettim. İnşallah daha sonra geniş ve uzun bir zamanda tekrar gelmeyi istiyorum” diye konuştu.

Dara Antik Kenti’nin gezen Bülent Varol ise, Mardin’e ve tarihi yapılara hayran kaldıklarını söyledi. Tur ile geldiklerini ve tarihi mekanları gezdiklerini belirten Varol, “Dün Urfa’yı gezdik, bugün Mardin’deyiz. Şu an Dara Antik Kenti’ni geziyoruz, çok mükemmel bir yapı. İnsanı adeta büyülüyor” ifadelerini kullandı.

‘70 YAŞINDAYIM, İLK KEZ GELİYORUM VE ÇOK BEĞENDİM’

Ankara’dan gelen Sultan Çetin (70) ise, “Mardin çok güzel, havası çok güzel, çok beğendim. 70 yaşındayım, ilk kez geliyorum Mardin’e ve çok beğendim. Herkesin gelip görmesi lazım, harika bir yer” dedi.

Şırnak’tan gelen Gülden Işıl, “Gezerken fark ettik, çok güzel tarihi yerleri var. Tavsiye üzerine geldim. Çok güzel geldi. İyi ki, gelmişim” diye konuştu.

Adana’dan gelen Ayşe Özdemir, Mardin’i herkesin görmesi gereken nadide şehirlerden biri olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bayram tatilini fırsat bilerek geldik. Herkesin görmesi gereken nadide şehirlerin biridir. Çok beğendik ve herkese tavsiye edeceğiz. Aşırı tarih kokan bir şehir, herkese tavsiye ediyorum.”

İstanbul’dan gelen Çağrı Cömert de “Sabahtan beri geziyoruz, biraz yorulduk ama çok da beğendik” ifadelerini kullandı.

Esnaf Seyhan Karaoğlu, turist yoğunluğuyla birlikte yüzlerinin güldüğünü söyledi.

Çeşme'de sahiller doldu

İzmir'in Çeşme ilçesi, Kurban Bayramı tatilinde bu yıl da en çok tercih edilen destinasyonlardan biri oldu. Bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar denizi ve plajlarıyla ünlü Çeşme'de yoğunluk oluşturdu.

İzmir'in gözde tatil merkezlerinden Çeşme ilçesi, Kurban Bayramı tatili nedeniyle Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen tatilcilerin akınına uğradı. Otellerdeki doluluk oranı yüzde 90'a ulaşan ilçede yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra günübirlik tatilciler de plajlarda yoğunluk oluşturdu. Hava sıcaklığının öğle saatlerinde 30 derecelere kadar yükselmesi ile güneşin ve denizin keyfini çıkarmak isteyenler ünlü Ilıca Plajı'nın yolunu tuttu. Tatilciler ise hem güneşlendi hem de denize girerek serinledi.

Uşak'tan bayram tatili için Çeşme'ye gelen Dudu Güngür (28), "Geçen sene de geldik. Burayı çok sevince bu yıl da bayram tatilimizi burada yapmaya karar verdik. Hem maddi hem de manevi açıdan bize uygun. Kumu güzel, denizi derin değil. Ayrıca Alaçatı'da da çok güzel vakit geçiyoruz" dedi.

'TATİL İÇİN BURAYI TERCİH EDİYORUZ'

Bayram tatili için Çeşme'yi tercih eden vatandaşlardan Aleyna Menteş (17), "Sık sık tatil için burayı tercih ediyoruz. Güzel havanın tadını çıkartmak istedik. Burayı çok seviyoruz. Özellikle deniz suyunun diğer bölgelere göre sıcak olması tercih sebebimiz" derken Eda Menteş (18), "İzmir'de yaşayanların da sık sık geldiği bir yer. Kumu ve denizi hem güzel hem de temiz. Genelde kalabalık oluyor. Bugün biz de kendimize yer bulabildik" dedi.

'ÇEŞME'NİN HAVASI, SUYU VE İNSANI GÜZEL'

Manisa'dan gelen Hüseyin Işık (17) da "Her yaz burayı tercih ediyoruz. Havası, suyu, insanı güzel bir yer. Bu nedenle Çeşme'yi tercih ediyoruz. Bayram tatili boyunca burada vakit geçireceğiz" diye konuştu.

Bodrum'da sahiller doldu

Muğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'da, Kurban Bayramı'nın 2'nci gününde sahillerde yoğunluk yaşandı. Yerli ve yabancı turistler denize girerek sıcak ve güneşli havanın keyfini çıkardı.

Dünyanın önemli turizm destinasyonlarından Bodrum'da Kurban Bayramı'nın 2'nci gününde sahiller doldu. Kumbahçe, Gümbet, Bitez, Ortakent, Yalıkavak, Gündoğan ve Türkbükü sahilleri tatilci akınına uğradı. Kentte hava sıcaklığı 33 derece, deniz suyu sıcaklığı 22 derecelere ulaştı. Yerli ve yabancı turistlerden bazıları denize girmeyi tercih ederken bazıları ise kumsalda güneşlenmeyi tercih etti. Özel plaj işletmelerinde ise bazı vatandaşlar düzenlenen etkinliklere katıldı.

Kapadokya’da bayram tatili yoğunluğu

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, Kurban Bayramı’nda yerli ve yabancı turist yoğunluğu yaşanıyor.

Kapadokya bölgesindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli turistik konaklama tesisleri ile butik oteller, bayram nedeniyle yüzde 70 doluluğa ulaştı. 4 günlük bayram tatili nedeniyle ziyaretçi sayısında artış yaşandı. Turistler, bölgede sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan sıcak hava balonları ve ATV turları, safariler, bisiklet, at turları ve doğa yürüyüşü gibi birçok aktiviteyi deneyimlerken, tarihi mekanları da geziyor.

Aydın’dan Kapadokya’ya gelen Selda Güvenç, “Bu bayramı Kapadokya’da geçirmeye karar verdim. Çok güzel bir ortam, çok güzel bir atmosfer. Balonları izlemeye geldik. Bayramın da herkese sağlık mutluluk getirmesini, barış getirmesini diliyorum. En çok bayramda çocuklar gülsün, bayramı çocuklar hak ediyor” dedi.

Bayramda havalar ısındı, Hataylılar sahilleri doldurdu

Kurban Bayramı'nın 3'üncü gününde Hatay'da sıcak havanın etkisiyle vatandaşlar sahillere akın etti.

Samandağ ilçesinde Kurban Bayramı’nın 3'üncü gününde, hava sıcaklığı gölgede 27 derece ölçülürken; nemle birlikte hissedilen sıcaklık 35 dereceye ulaştı. Aniden yükselen sıcaklığın etkisiyle Hataylılar, sahilleri doldurdu. Meydan sahiline sabahın erken saatlerinden itibaren gelenler, denize girdi. Sahil Güvenlik ekipleri de hem karadan hem de denizden boğulmalara karşı önlem aldı.

Kemer'de rezervasyonlar, Kurban Bayramı ile birlikte arttı

Antalya'nın Kemer ilçesinde Kurban Bayramı tatiliyle birlikte haziran ayındaki turizm tesislerinde rezervasyonlar yüzde 90'ları buldu. Normalin altında kalan mayısın ardından haziranda yaşanan artış, sektörde temmuz ve ağustos için yüzde 100 doluluk beklentisini kuvvetlendirdi.

Türk turizminin en önemli destinasyonlarından Kemer'de haziran ayındaki rezervasyonlar, Kurban Bayramı ile birlikte arttı. Bayram tatili dolayısıyla ilçedeki tesislerde rezervasyonlar yüzde 90'ları buldu. Hazirandaki bu doluluk oranı temmuz ve ağustos aylarının da yüzde 100'e yakın dolulukla geçeceği beklentisini oluşturdu.

'GİDİŞATI İYİ GÖRÜYORUZ'

Kaymakam Ahmet Solmaz, "Bölgemiz hava şartlarının da iyileşmesiyle beraber ve tatil imkanının da doğmasıyla ilk tercih edilen yerler konumunda. Hizmet veren sektör temsilcilerimiz de bu konuya her daim hazırlıklılar zaten. Bu konuda şu anda olumsuz bir tablodan, mayıs ayındaki başlangıçtan çok güzel bir duruma doğru hızlı bir şekilde ilerlemekteyiz. Aslında geçen yılki verilerimizi ilk başta yakalamak daha sonra da Turizm Bakanlığımızın genel ülkemiz için koymuş olduğu turizm hedeflerine ciddi manada katkı sağlamak için tüm sektör temsilcileriyle plan program içerisinde devam ediyoruz. İnşallah ilk önce Kurban Bayramı'yla başlayan bu serüven zaten bölgemizin deniz, kum ve güneş anlamındaki en önemli argümanlarının da devreye girmesiyle beraber bu sayılar istediğimiz seviyelere gelecek. Şu andaki doluluk oranları sahadan aldığımız verilerde yüzde 90'lara varmış durumda. Gidişatı bu noktada iyi olarak görüyoruz" dedi.

'SEZONUN GERİ KALANINDAN ÇOK ÜMİTLİYİZ'

Kemer ve Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz da "Zor bir mayıs geçirdik. Sadece Kemer değil, tüm Antalya olarak aldığımız bilgiler bu yönde. İstediğimiz gibi geçmedi. Bunların malum sebepleri var. En önemli sebeplerinden biri enflasyon ortamının ve biraz fiyatlarımızın haddinden fazla artmış olması. Buna mukabil rakip diyebileceğimiz Mısır'da fiyatların çok makul ve yarı yarıya neredeyse daha ucuz olması, charterların Mısır'a daha çok bu anlamda kayması ki herhalde orada ticari anlamda daha çok potansiyel görüyorlar. Bunlar bizim için handikap oluşturdu ve mayıs ayı biraz zorlu geçti. Buna bir de hava durumunu eklersek, hepsi bir arada mayıs ayını zor bir hale soktu ve çok iyi geçti diyemeyiz. Bayramla beraber, mayıs sonu ve haziranın başıyla itibaren doluluklarımız şu anda yüzde 90'ları zorluyor. Bugünden yüzde 90'ları görmek temmuz ve ağustosa da aslında ışık tutuyor. Dolayısıyla sezonun geri kalanından çok ümitliyiz. Burada çok da kötümser bakmamak lazım duruma. Ben mayısı diğer aylarda telafi edeceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Bayramın Adalar'a ziyaretçi akını

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde sıcak havayı fırsat bilenler, Adalar’a akın etti. Şehir Hatları vapurlarında yoğunluk yaşanırken, Büyükada sahilinde insanlar yürümekte güçlük çekti.

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde, havanın da sıcak olmasının etkisiyle bir çok kişi Adalar'ı ziyaret etti. Şehir Hatları vapurlarında sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşanırken, Kabataş ve Bostancı iskelelerinde kuyruklar oluştu. Büyükada'yı ziyaret eden bir çok kişi sahilde yürüyüş yapıp, bisiklet kiraladı. Büyükada sahilinde insanların zaman zaman yürümekte güçlük çektiği görüldü. Kafe ve restoranlarda yoğunluktan etkilenirken, esnaf Adalar'a yönelik ilgiden memnun kaldı.

'GERÇEKTEN ÇOK KALABALIK, NEFES ALMAKTA ZORLANIYORUZ'

Ankara'dan gelerek Adalar'ı ziyaret eden Aysel Tunçel, "Adalar'da, İstanbul'da bayram tatili geçirmekteyiz. Ama felaket bir yoğunluk var. Ulaşımda bir zorluk. Tahmin edilemeyecek bir zorluk. Önceleri böyle miydi? Bilemiyoruz. Yıllar öncesinden de Adalar’a geldik ama bu kadar bir vapur kalabalığının olduğunu, turizmin akın ettiğini görmemiştim. Gerçekten çok kalabalık. Nefes almakta zorlanıyoruz şu an. Adım atamıyoruz Adalar sokaklarında. Günübirlik geldik. Bayram tatili için geldik biz. Ama iyi ki de gelmişiz. İstanbul'un havası ayrı bir güzel çünkü" dedi.

'MÜTHİŞ BİR KALABALIK VAR'

Adalar’da güzel vakit geçirdiğini söyleyen Loren Karaorman, "Güzel geçiyor. Bugün hava da güzeldi, ama biraz fazla kalabalık tabi. Hem hafta sonu hem bayram tatili olması sebebiyle kalabalık. Biz de İstanbul'dan geldik. Biraz gemi yolculuğu yapmak istedi oğlumuz. Güzel, keyifli geçiyor. Çok kalabalıktı yani. Bisiklet kiraladık. Aslında biraz gezdik, ama daha yukarılara çıkamadık. Hem hava çok sıcak hem de gerçekten müthiş bir kalabalık var. Biraz daha sakin zamanlarla gelmek lazım” dedi.

'GELMEKTEN HER ZAMAN MUTLUYUZ'

Çocukluğundan beri Adalar’a geldiğini söyleyen Erkan Topçuoğlu, "Yaklaşık 40 senedir İstanbul'dayım. Bostancı'da, Asya kıtasında otuyorum. Buraya genelde çocukken daha çok gelirdik. Adanın birçok tarafında eskiden kalma eşimiz, dostumuz, insanımız vardı. Fakat bundan 25-30 sene önceki Adalar ile, şimdiki Adalar tabi ki de bir değil. Yani İstanbul'un daha kalabalık olması, önceden buraya ulaşımın daha güç olup, şimdi daha da basitleşmesinden ötürü. İnsanların buraya talebinin yoğunlaşması, hal böyle olunca da ortaya böyle de yerine göre güzel, yerine göre de olumsuz yönleri olan bir konum, yer haline geliyor. Hava almak için keyif aldığımız bir yer. O yüzden gelmekten her zaman mutluyuz yani. İnsanlar da görüldüğü üzere hepsi mutlu zaten" dedi.

Kurban Bayramında Sapanca yüzde yüz doluluk oranına ulaşırken, ilçede araç yoğunluğu oluştu

Sakarya'nın Sapanca İlçesinde, Kurban Bayramı tatili sebebiyle ilçe giriş ve çıkışlarında yoğunluk oluştu. İlçede doluluk yüzde yüz seviyesine ulaştı.

Kurban Bayramı tatilinde İstanbul ve Ankara'ya yakınlığı ile tatilcilerin ilk tercihi olan Sapanca ilçesinde yoğunluk yaşanıyor.

Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği Başkanı Ali Safa Alaçam, "Doluluk oranımız yüzde yüz seviyesine ulaşmış durumdadır. Tatil için yine Sapanca'mızı tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Alaçam, dolandırıcılara karşı dikkatli olunmasını isterken, rezervasyon öncesi mutlaka dernek ile iletişime geçerek işletmenin gerçek ve güvenilir olup olmadığını teyit ettirmelerini istedi.

Alaçam, "Son birkaç aydır görsel ve yazılı medyada Sapanca üzerine birçok kirli oyunlar oynanmaktadır. Ama yine Sizler bizlere güvenerek bu oyunları bozarak Sapanca'yı tercih ederek hem bizleri mutlu ettiniz hem de doğa ile özdeşleştiğiniz bu coğrafyada sizlerle buluşma fırsatını sağladınız. Bizim bütün hazırlıklarımız tamamdır bütün işletmelerimiz gerekli denetimlerden geçmiştir. Bizler de gerekti tedbirlerimizi almış bulunmaktayız. İnşallah yaz sezonu boyunca sizleri birlikte ağırlamak istiyoruz. Hedefiniz yaz sezonu boyunca yüzde yüz misafir memnuniyeti olacak. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da dernek olarak misafirlerimizin yanında olacağız. Herhangi bir sorun yaşadığınızda derneğimiz ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır" dedi.

Mersin'de plajlar doldu

Mersin'in Erdemli ve Silifke ilçelerindeki plajlarda Kurban Bayramı tatili nedeniyle yoğunluk yaşandı.

Hava sıcaklığının 32, deniz suyu sıcaklığının 24 derece olduğu kentte tatilciler, ilçelerdeki plajları tercih etti. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Korikos Antik Kenti'nin bir parçası olan Kızkalesi'ne gelen ziyaretçiler kumsalda güneşlendi, bazıları da denizde yüzerek vakit geçirdi.

Kızkalesi Turizm, Kültür ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan, otel, pansiyon gibi tesislerin dolu olduğunu söyledi. Kızkalesi'nde alınan önlemlerin olumlu yansıdığını kaydeden Çalışkan, "Herkesi bu güven ortamında tatilini Kızkalesi'nde geçirmesi için davet ediyorum istiyorum" dedi.

 

İstanbul'da boş kalan yollar havadan görüntülendi

İstanbul'da bayram tatilinin 2'nci günü sabah saatlerinde yollar boş kaldı. İBB’nin trafik haritasına verilerine göre yoğunluk yüzde 17 olarak ölçüldü. Yollar havadan görüntülendi.

Kurban Bayramı tatili nedeniyle memleketlerine ve tatil beldelerine gidenlerin ardından İstanbul'da bayramın ikinci günü sabahı yollar boş kaldı. İBB’nin trafik haritasına göre saat 09.00 sıralarında yoğunluk yüzde 6 olarak ölçüldü. Anadolu Yakası'nda D-100 Karayolu Altunizade mevkii ve Avrupa Yakası'nda Yenibosna mevkiinde yolların boş kaldığı görülürken trafik haritasına göre saat 10.15 itibariyle yoğunluğun yüzde 17'ye yükseldiği görüldü. Boş kalan yollar havadan görüntülendi.

 

Eminönü ve Galata Köprüsü'ndeki bayram hareketliliği

Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde İstanbul'da kalanlar Eminönü'ne akın etti. Sıcak havayı fırsat bilen İstanbullular Eminönü Sahili'nde gezerek vakit geçirirken, kimileri ise boğaz turu ve alışveriş yaptı. Eminönü Meydanı'ndaki hareketlilik havadan görüntülendi.

Kurban Bayramı'nı İstanbul'da geçirenler bayramın üçüncü gününde Eminönü'ndeydi. Güneşli havayı fırsat bilenler Eminönü'nde alışveriş yaptı. Bazı vatandaşlar boğaz turu yapmayı tercih ederken kimileri ise, meydanı gezip alışveriş yaparak vakit geçirdi. Galata Köprüsü ve Eminönü’ndeki hareketlilik havadan görüntülendi.

'BALIK YOK'

Balık tutmak için Eminönü'ne gelen Hüseyin Keskin, "10 gün tatil yapıyorum. 2 gün evde geçirdim sonra geldim balık tutmaya geldim. Balık da şu an yok hiç. Öyle zaman geçiriyorum sabah 10’dan beri buradayım 5-10 tane tutum. Başka tuttuğum yok balık da yok" dedi.

'KAFA DAĞITMAYA GELDİM'

Kafa dağıtmak için Kafiye Usta “Torunlar, çocuklar, şükür olsun kurban da kesmek de nasip oldu. Bayramın üçüncü günü kendime ödül olarak Galata’ya kafa dağıtmaya geldim. 1 gibi geldim akşama kadar buradayım. Zaten amatör takılıyorum benim için sayısının önemi yok. Önemli olan mutlu olmam. Bir tava da tutsam ailecek paylaşacağız her şey paylaşınca güzel olmuyor mu?” dedi.

'KALABALIK DEVAM EDİYOR'

Tatilde gezmeye gelen Enes Başdost ise “İyi geçiyor havalar sıcak. İstanbul boşaldı bildiğiniz üzere herkes köye falan gitti. Şu an yine köye gitmesine rağmen kalabalık devam ediyor” dedi.

Beşiktaş İskelesi’nde Adalar'a gitmek isteyenler yoğunluk oluşturdu

Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde güneşli havayı fırsat bilenler Adalar'a gitmek için Beşiktaş iskelesinde yoğunluk oluşturdu.

Kurban Bayramı tatilini İstanbul'da geçirenler, havanın güzel olmasını fırsat bilerek Adalar'a gitmek için Beşiktaş İskelesi'ne geldi. Öğlen saatlerinden itibaren iskeleye gelenler, vapura binmek için kuyruk oluşturdu. Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada’ya giden vapurlar adeta dolup taşarken, bazı vapurlar taşıma kapasitesinin dolması sebebiyle kapılarını kapatarak iskeleden ayrıldı.

'BİNMEKTEN VAZGEÇTİM’

Kınalıada’ya gitmek için iskeleye gelen vatandaş Mustafa Şitir, "İnsan kapasitesinden çok fazla insan alıyor. Ben de bu riske girmemek için binmek istemedim. Yoğunluk bayram sonuna kadar devam eder. Ücretsiz olduğu için herkes oraya hücum ediyor maalesef üzülerek söylüyorum. Ben burayı tercih ettim ilk başta Kabataş’tan binerim diye düşündüm. Burası daha rahat düşüncesiyle ama burası Kabataş’tan daha da çok kalabalık" dedi.

Amasra'da bayram yoğunluğu; 4 günde 19 bin 143 araç giriş yaptı

Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da, Kurban Bayramı tatili yoğunluğu yaşanıyor. Tatilcilerin araç yoğunluğu oluşturduğu ilçeye, arife günü ve bayramın ilk 3 gününde toplam 19 bin 143 araç girişi oldu.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Amasra, Kurban Bayramı'nda yoğun ilgi gördü. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken ilçeye arife günü ve Kurban Bayramı'nın ilk 3 gününde toplam 19 bin 143 araç giriş yaptı. Restoranlardaki deniz ağırlıklı mutfak kültürü ve özel salatası da ilgi çeken ilçeye Bartın Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre; arife günü 3 bin 898, bayramın 1'nci günü 5 bin 248, bayramın 2'nci günü 8 bin 289 ve bayramın 3'üncü günü 1708 araç girişi oldu. 6 bin 600 nüfusu bulunan ilçeyi 4 günde 100 bine yakın günübirlik tatilcinin de ziyaret ettiği öğrenildi.

AMASRA MÜZESİ'NE 2 BİN ZİYARETÇİ

Bayram boyunca ilçe merkezi girişinde uzun araç kuyrukları oluştu. Polis ekipleri, araçları Türkiye Taşkömürü Amasra Müessese sahası, Büyük Liman sahası, okul bahçeleri ve Kaymakamlık önündeki otoparka yönlendirdi. Turistler, Amasra Kalesi ile Çekiciler Çarşısı'nda yoğunluk nedeniyle yürümekte zorlandı. Hava sıcaklığının 26, deniz suyu sıcaklığının 19 derece olduğu ilçede, güzel havayı fırsat bilen tatilciler, plajdaki kumsalda gezip fotoğraf çektirdi. Gezi tekneleriyle dolaşan turistler, Amasra Kalesi'ni ve Tavşan Adası'nı da izleme fırsatı buldu. Ayrıca ilçede 1982 yılında açılan ve içinde birçok arkeolojik ve etnografik eser olan Amasra Müzesi'ni de bayram tatilinde 2 bin kişi ziyaret etti.

Büyükçekmece'de plajda yoğunluk

Kurban Bayramını'n 2'nci gününde İstanbul'da kalanlar sıcak havayı da fırsat bilerek plajlara akın etti. Büyükçekmece'deki plaj havadan görüntülendi.

Kurban Bayramı'nın 2'nci gününde sıcak havayı da fırsat bilenler sahillere ve plajlara gitti. 4 günlük bayram tatilinde bazı vatandaşlar tatil beldelerine bazıları memleketlerine giderken İstanbul'da kalanlar da sahillere ve plajlara akın etti. Büyükçekmece'deki halk plajında yoğunluk oluştu. Kimi güneşlendi, kimi denizde yüzdü. Plaj havandan da görüntülendi.

Ankara'da park ve mesire yerlerinde bayram hareketliliği

Ankara'da Kurban Bayramı tatilini değerlendiren vatandaşlar nedeniyle, park ve mesire yerlerinde hareketlilik yaşandı.

Bayram tatilinde Ankara'da kalanlar park ve mesire alanlarını doldurdu. Bayram tatilini değerlendiren vatandaşlar, Mogan ve Eymir gölleri gibi doğayla iç içe alanlara yöneldi. Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü kenarında piknik yapan, yürüyüşe çıkan ve bisiklete binen vatandaşlar, tatilin tadını çıkardı. Çocuklar oyun alanlarında vakit geçirirken, bazı vatandaşlar da göl kenarında dinlendi.

Bostancı İskelesi'nde bayram yoğunluğu

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde güzel havayı fırsat bilenler, erken saatlerde Adalar'a gitmek için Bostancı İskelesi'ne geldi. Vapurlara binmek isteyenler uzun kuyruk oluşturdu.

Kurban Bayramı tatilini İstanbul'da geçirenler havanın güzel olmasını değerlendirerek, Adalar'a gitmek için Bostancı İskelesi'ne geldi. Sabahın erken saatlerinden itibaren iskeleye gelenler, vapura binmek için uzun kuyruk oluşturdu.

'ESKİ BAYRAMLARIN TADI YOK'

İskelede sıra bekleyen Selma Aktepe, "Valla bayram bayram gibi geçmiyor açıkçası herkes bu yıl memleketine gitti. Biz İstanbul’da kaldık. Benim bir arkadaşım var onunlada adalara geçmeyi düşünüyoruz şimdi. Yani eski bayramların hiç tadı yok. Çoluğumuz çocuğumuzda yanımızda değil. Böyle keyifsiz bir bayram diyebilirim" dedi.

'BAYRAM DEĞİL NORMAL BİR GÜN'

Bayram tatilini değerlendiren Dilek Kalyoncu, “Bayramın en büyük güzelliği tatil olması. Çok yoğun çalışıyoruz. Bayram tatili hiç değilse biraz dinlenme fırsatı buluyoruz. Bayramlar eski bayramlar gibi değil. Çocuklarda bunu anlamıyor. Artık bayram değil normal bir gün ama tatil günü gibi geçiyoruz bayramı" şeklinde konuştu.

‘HAVA GÜZEL,ADALARA GİDECEĞİZ’

Tatilde Adalar'ı gezmek isteyen Berkan Teyin ise, "Bayramın ikinci günü güzel geçiyor. Hava güzel, sıcak dışarıya attık kendimizi. Bostancıdayız adalara gideceğiz inşallah" dedi.

Antalya'da bayramın 3'üncü gününde, sahil ve mesire alanlarında yoğunluk

Kurban Bayramı'nın 3'üncü gününde, Antalya'da hava sıcaklığı 36 dereceye kadar çıktı. Yaklaşık yüzde 50 oranındaki nemle birlikte etkili olan güneşli hava nedeniyle tatilciler ve kentte yaşayanlar, sahillerde ve mesire alanlarında yoğunluk oluşturdu.

Bayram dolayısıyla kente gelenlerle hareketliliğin arttığı Antalya'da, Konyaaltı Sahili başta olmak üzere şehrin birçok noktasında sahiller sabah saatlerinden itibaren yoğunlaştı. Sahile gelenlerden bazıları serinlemek için denize girerken, bazıları da gölgelik alanlarda piknik yapıp tatilini değerlendirdi. Sarısu piknik alanında oluşan yoğunluk dikkati çekerken; çocuklar oyun alanlarında eğlendi yetişkinler ise mangal başında vakit geçirdi.

'ANTALYA'DA OLDUĞUMUZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ'

Antalya'da yaşayan Hüseyin Çay, bayramı şehirde geçirdiğini belirterek, "Memleketime gidemediğim için biraz üzücü. Aynı anda turizm kentinde olduğum için mutluyum. Su çok sıcak ama güzel. Sıcak havalarda serinlemek için denize giriyoruz. Atatürk'ün de dediği gibi 'Şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeri', biz de Antalya'da olduğumuz için çok mutluyuz" dedi.

'HER ZAMAN BAYRAM HAVASI'

Veli Yoldaş Atabay, Antalya'da yaşamanın ayrıcalık olduğunu söyleyerek, "Biz zaten Antalya'da ikamet ediyoruz, bu yüzden bizim için hep bayram havası. Denizimiz var, şehrimiz güzel. Kum, güneş, bayram her zaman güzel. Bayramın 3'üncü günü daha sakin artık, ilk 2 gün daha yoğundu ama insanlar yavaş yavaş dönmeye başladı. Bayram iyi geçiyor" diye konuştu.

'ÇOCUKLAR EĞLENİYOR, BİZ MANGAL YAPIYORUZ'

Bayram tatilini geçirmek için İzmir'den Antalya'ya gelen Mustafa Akbaş, ailesiyle mesire alanında zaman geçirdi. Akbaş, "Bayram güzel, keyifli geçiyor. Çocuklar eğleniyor, biz de mangal yapmaya geldik. Antalya çok sıcak, bugün ve dün bayağı bir nem vardı ama yine de gayet iyi. Üçüncü gün toplandık, mangala geldik, çocuklar denize giriyor, keyifliyiz" dedi.

'BAYRAMIN KEYFİNİ ALDIK'

Bayramın 3'üncü gününde piknik yapmaya gelenlerden Salim Dişli de tatili ailesiyle değerlendirdiğini ifade ederek, "Ben de çalıştığım için ailem epeydir bunalmıştı. Biz de bayram tatilini değerlendirdik, pikniğe geldik. Sabahtan geldik, kuyruğa girdik. Deniz için Antalya'nın en güzel saati sabah 06.00'dır, denizin en keyifli zamanı. Bayram bizim için çok mükemmel geçiyor. Güzel bir bayram geçiriyoruz. Bu sene bayramın keyfini aldık. Antalya çok güzel bir yer, benim çocukluğum burada geçti. Burası dünya şehri" diye konuştu.

 

Etiketler