ANTALYA’DA TURİZM ZİRVESİ: BAKAN ERSOY VE KAVALOĞLU ANTALYA'YI KONUŞTU
AKTOB’un Geleneksel Mayıs Ayı Yemeği’nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya’nın turizmdeki başarısını, dijitalleşmeyi ve yükselen pazarları ele aldı.
AKTOB Mayıs Buluşmasında Turizmin Geleceği Masaya Yatırıldı
Antalya'nın Lara bölgesindeki Akra Hotel’de düzenlenen AKTOB’un Geleneksel Mayıs Ayı Yemeği, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikte hem sektörün güncel durumu hem de geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Kavaloğlu: “Polonya ve Romanya’da Ciddi Potansiyel Var”
AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, konuşmasında turizmi milli bir mesele olarak gördüklerini vurgulayarak, “Zor zamanları sizlerin liderliğinde dirayetle atlattık, yine birlikte başaracağız” dedi. Merkez Bankası’nın dezenflasyon politikasını desteklediklerini belirten Kavaloğlu, döviz kurundaki dalgalanmaların turizm sektörü üzerindeki etkisine de dikkat çekti.
Kavaloğlu, iki ana kaynak pazara dikkat çekerek Polonya ve Romanya’nın Türkiye için ciddi bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. “Polonyalı turistlerin yıllık yurt dışı ziyaretleri 17 milyona ulaştı. 2023’te 1,1 milyondan fazla Polonyalı Antalya’yı tercih etti. Türkiye genelinde bu sayı 1,8 milyon oldu” dedi. Romanya’dan gelen ziyaretçi sayısında da benzer bir artış olduğunu belirten Kavaloğlu, “Romanya vatandaşlarının Türkiye tercihi artıyor. 2024 itibariyle 1 milyonu geçti. Bunun %40’ı Antalya’ya geliyor. 14 farklı şehirden direkt uçuş bağlantımız var” ifadelerini kullandı.
Yükselen Dijital Tüketici Davranışları: Sosyal Medya ve İlham Dönemi
Kavaloğlu konuşmasının devamında yeni nesil gezginlerin satın alma davranışlarını da değerlendirdi. “Tüketici, ortalama 33 gün süren bir ilham döneminden geçiyor. Ardından 38 gün araştırma ve planlama, 23 gün rezervasyon süreci var. Bu süreçte en çok etkilendikleri mecralar sosyal medya, promosyonlar ve görsel içerikler” dedi.
Sosyal medyanın tanıtımda merkezi rol oynadığını vurgulayan Kavaloğlu, “%52’si tatil kararlarını etkileyici görsellerle alıyor. İçeriğin sadece fotoğraftan ibaret olmaması, hikayesiyle desteklenmesi gerekiyor” dedi. Ayrıca dizilerin ve dijital içeriklerin, destinasyonların tanıtımında çok etkili olduğunu ifade etti.
Bakan Ersoy: “2024’te Rekor Kırdık, 2025 Hedefimiz Daha Büyük”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılının turizmde tarihi rekorlarla geride bırakıldığını belirtti. “2024 yılını 62,3 milyon ziyaretçi ve 61,1 milyar dolar gelirle kapattık. Kişi başı gecelik gelir 75 dolardan 116 dolara yükseldi” dedi.
Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü sıralamasına göre Türkiye’nin, ziyaretçi sayısında dünya dördüncülüğüne yükseldiğini belirten Ersoy, 2025 hedefinin 64 milyar dolar gelir olduğunu açıkladı.
Antalya’ya Uluslararası Tanıtım Desteği Artıyor
Bakan Ersoy, Antalya'nın küresel ölçekteki tanıtım çalışmalarına dikkat çekerek, “2024’te Antalya’da 46 etkinlikte 697 kişiyi ağırladık. 2025’in ilk dört ayında bu sayı 1.288’e ulaştı” dedi. Bakan Ersoy ayrıca, sosyal medyada Türkiye tanıtım platformlarının milyonlara ulaştığını aktardı.
Gece müzeciliği uygulamalarıyla kültürel destinasyonların sezon dışı ziyaretini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Bakan, “Alanya, Aspendos, Side gibi ören yerlerini gece saatlerinde de ziyaret edilebilir hale getiriyoruz” dedi.
Antalya'da turizm işletmelerinin yüzde 81'inden fazlası sürdürülebilir turizm belgesine sahip. Bu oran çevresel ve kültürel değerlerimize verdiğimiz önemi ortaya koymaktadır. Gece müzeciliği gibi yenilikçi uygulamalarla ziyaretçileri otel dışına çıkanmayı ve turistik hareketlerini kent merkezlerine taşımayı hedefliyoruz.
Antalya sadece deniz, kum, güneşten ibaret değil. Spor turizminden, gastronomiye, kültürden, doğaya kadar çok yönlü bir destinasyon. Bu bilinçle Antalya'yı, golf turnuvalarından, dalış turizmine kadar çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinkinlikle destekliyoruz.
Sürdürülebilirlik ve Alternatif Turizm Vurgusu
Bakan Ersoy, Antalya’daki tesislerin %81’inin sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip olduğunu belirterek, “Deniz, kum, güneşin ötesinde spor turizmi, gastronomi, arkeoloji ve doğa turizmine yoğunlaşıyoruz. Bisiklet dostu otel sayımız 28’e ulaştı” dedi.
Ayrıca Türkiye’nin GSTC (Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi) ile yaptığı iş birliği sayesinde uluslararası alanda örnek ülke konumuna geldiğini vurguladı.