İSTANBUL 6.2’LİK DEPREMLE SARSILDI

Image


Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde hissedildi. AFAD ve uzmanlar vatandaşları artçı sarsıntılar ve riskli binalar konusunda uyarıyor.

Silivri açıklarında meydana gelen deprem İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hissedildi. İlk belirlemelere göre can kaybı yaşanmazken, AFAD ekipleri sahada çalışmalarını sürdürüyor.

Haber Güncelleniyor...

Depremin Merkez Üssü Silivri Açıkları

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında saat 12.49’da 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Sakarya, Yalova, Edirne, Tekirdağ ve Uşak gibi birçok şehirde hissedildi.

Bakan Yerlikaya: “Tüm Ekiplerimiz Saha Taramalarına Başladı”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremle ilgili yaptığı açıklamada, “AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır” ifadelerini kullandı. Depremin ardından bölgede hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarılar yapıldı.

AFAD’dan Kritik Uyarı

AFAD tarafından yapılan açıklamada, vatandaşlara şu çağrıda bulunuldu:

“Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi kısa mesaj (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma uygulamaları üzerinden yapın. Resmi birimlerin uyarılarını takip edin.”

Panik ve Endişe Birçok İlde Hissedildi

Deprem İstanbul dışında, başta Tekirdağ, Edirne, Bursa, Sakarya, İzmir, Balıkesir, Uşak ve Ankara olmak üzere çevre illerde de paniğe neden oldu. Vatandaşlar evlerini ve iş yerlerini terk ederek açık alanlara akın etti. Tekirdağ Ergene’de 23 Nisan kutlaması sırasında yaşanan sarsıntı nedeniyle etkinlikler sonlandırıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Deprem Ankara’da da hissedilmiştir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun” dedi.

Uzman Görüşü: “Fayın Tümü Değil, Bir Kısmı Kırıldı”

Depremi değerlendiren Prof. Dr. Hasan Sözbilir (DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü), “Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Ucuz kurtulduk. Can ya da mal kaybı yaşanmadı. Tsunami beklemiyoruz. Artçı sarsıntılar devam edebilir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı ve İletişim Başkanlığı’ndan Açıklama

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan süreci ve gelişmeleri yakından takip etmekte, ilgili kurumlarımızın koordinasyonunu sağlamaktadır” dedi. Altun ayrıca medya kuruluşlarını dezenformasyondan uzak durmaya çağırdı ve vatandaşların yalnızca resmi açıklamalara itibar etmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Prof. Dr. Naci Görür’den kritik uyarı: “Büyük Marmara depremi henüz olmadı, İstanbul dirençli kent haline getirilmeli.”

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi’nde meydana gelen son depremlerin ardından çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Görür, İstanbul açıklarında sık sık meydana gelen depremlerin Marmara’da beklenen büyük deprem olmadığını vurgulayarak şu uyarılarda bulundu:

“İstanbul’da Marmara Denizi’nde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte… Ama bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bu depremler, bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor, yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak.”

Depremin yalnızca yaşandığında konuşulmaması gerektiğini belirten Görür, “Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak değildir. Kenti depreme hazırlamak, deprem dirençli kent oluşturmak apayrı bir şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir” ifadelerini kullandı.

Etiketler